Ζέα – Ζεια | Βιολογικά προϊόντα αρτοσκευάσματα

Η »Ζέα» ήταν από τα πρώτα δημητριακά που εξημέρωσε ο άνθρωπος. Καλλιεργούνταν για χρόνια στην Ελλάδα καθώς αποτελούσε το δημοφιλέστερο προϊόν διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων και εμπορικών συναλλαγών.  Λέγεται μάλιστα ότι το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακό λόγω των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί. Σε ιστορικά κείμενα αναφέρετε επίσης ότι η θεά Αθηνά κρατάει στις απεικονίσεις της Ζέα και όχι σιτάρι.

Η Πόλη της Αθηνάς ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν απλόχερα στους κατοίκους το δημητριακό.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος απαγόρευσε την καλλιέργεια της Ζέας στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και να μην αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν επόμενο το δημητριακό αυτό ξεχάστηκε με την πάροδο του χρόνου ενώ οι επόμενες γενιές δεν έμαθαν ποτέ την ύπαρξη του. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επανέρχεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

Γνωριμία με το προϊόν
Εξωτερικά η Ζέα μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση. Αναφέρεται και ως ζεία, βρίζα, όλυρα, emmen. Η επιστημονική της ονομασία είναι Triticum dicoccum. Πολλοί τη συγχέουν με το γερμανικό Dinkel, τη σίκαλη ακόμη και με το καλαμπόκι η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Zea mails. Προέρχεται από τη λέξη »ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της Ζέας στον ανθρώπινο οργανισμό
Η ζέα αν λάβουμε υπόψη τη προέλευση της λέξης και μόνο καταλαβαίνουμε ότι η κατανάλωση της παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα πλεονεκτήματα της έναντι των άλλων δημητριακών είναι:

  • Περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο θεωρείτο για τους Αρχαίους «τροφή του εγκεφάλου». Γ αυτό και οι πρόγονοι μας ήταν τόσο έξυπνοι. «νους υγιής εν σώματι υγιή» έλεγε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυμικές διαδικασίες του εγκεφάλου.
  • Η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 13-20% ενώ στο κοινό σιτάρι στο 11-12%.
  • Περιέχει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών η κατανάλωση των οποίων μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα.
  • Υψηλή περιεκτικότητα των βιταμινών Α,Β,C, και Ε. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η προβιταμίνη Α ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας.
  • Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ( ca, mg κ.τ.λ.)
  • Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου και εμποδίζει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου.
  • Περιέχει υψηλό ποσοστό του αμινοξέως λυσίνη. Η λυσίνη είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιομηχανική λειτουργία του εγκεφάλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.